Δώστε την παραγγελία σας & τηλεφωνικά 210 8067628

Η ψωρίαση συνήθως εκδηλώνεται υπό μορφή ερυθηματωδών πλακών, οι οποίες καλύπτονται από αργυρόχροα λέπια και εντοπίζονται σε διάφορα σημεία τους σώματος. Κατά κύριο λόγο εμφανίζεται στους αγκώνες, τα γόνατα και το τριχωτό της κεφαλής, ενώ μπορεί να εμφανιστεί και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος. Η σοβαρότητα της κατάστασης μπορεί να ποικίλλει σημαντικά.

Η ψωρίαση συνήθως εκδηλώνεται υπό μορφή ερυθηματωδών πλακών, οι οποίες καλύπτονται από αργυρόχροα λέπια και εντοπίζονται σε διάφορα σημεία τους σώματος. Κατά κύριο λόγο εμφανίζεται στους αγκώνες, τα γόνατα και το τριχωτό της κεφαλής, ενώ μπορεί να εμφανιστεί και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος. Η σοβαρότητα της κατάστασης μπορεί να ποικίλλει σημαντικά.

Η ψωρίαση πλήττει περίπου το 2-3% του πληθυσμού και είναι τόσο συχνή στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ωστόσο στους περισσότερους ασθενείς εκδηλώνεται γύρω στα είκοσι. Η μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης παρατηρείται στο τέλος της εφηβείας και γύρω στα είκοσι, ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της ψωρίασης παρατηρείται γύρω στα πενήντα.

Η διάρκειά της μπορεί να ποικίλλει, ωστόσο στους περισσότερους ασθενείς η εναλλαγή περιόδων υφέσεων και υποτροπών συνεχίζεται για πολλά χρόνια ή καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους. Λαμβάνοντας τη σωστή θεραπεία, πολλά από τα άτομα που υποφέρουν από ψωρίαση μπορούν να μάθουν να ζουν καλά με την πάθηση.

Που οφείλεται η εκδήλωση της ψωρίασης ; Γενετικοί παράγοντες / Ανοσολογικοί παράγοντες / Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Η ψωρίαση είναι μια πολυπαραγοντική πάθηση που μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς, ανοσολογικούς, περιβαλλοντικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Οι παράγοντες αυτοί διαταράσσουν τη λειτουργία των κυττάρων του δέρματος και κυρίως των κερατινοκυττάρων και των ινοβλαστών.

Ήπια, μέτρια ή σοβαρή; Πώς μπορεί να αξιολογηθεί η σοβαρότητα της δικής μου περίπτωσης ψωρίασης;

Για την αντικειμενική αξιολόγηση της σοβαρότητας της κάθε περίπτωσης ψωρίασης, οι ιατροί χρησιμοποιούν κυρίως μορφολογικά κριτήρια, όπως το Δείκτη Έκτασης και Βαρύτητας της Ψωρίασης (PASI)*. Ο συγκεκριμένος δείκτης επιτρέπει την αξιολόγηση της έκτασης των βλαβών καθώς και του βαθμού του ερυθήματος και των λεπιών. Οι υψηλές τιμές του δείκτη υποδηλώνουν «σοβαρή ψωρίαση».

«Το συγκεκριμένο σύστημα τιμών έχει το πλεονέκτημα του ότι είναι αναπαραγώγιμο, ωστόσο δεν παρέχει καμία ένδειξη αντικειμενικής ή υποκειμενικής σοβαρότητας της κατάστασης», δηλώνει ο Καθηγητής Grob.

Αρκετοί ειδικοί πιστεύουν ότι στη σοβαρότητα της κάθε περίπτωσης ψωρίασης συντελεί πλήθος παραγόντων, όπως ο αντίκτυπός της στην ποιότητα ζωής και η ανθεκτικότητά της στη θεραπεία και δεν αξιολογείται αποκλειστικά από τα μορφολογικά κριτήρια και την έκταση των βλαβών.
Ουσιαστικά, η σοβαρότητα της ψωρίασης αφορά το πόσο καλά μπορεί ο ασθενής να αντιμετωπίζει την κατάσταση. Η διαφορετική αντίληψη της σοβαρότητας της κατάστασης είναι πρωταρχικής σημασίας, εφόσον η ψωρίαση έχει διαφορετική επίδραση σε κάθε ασθενή. Για παράδειγμα, δύο άτομα που παρουσιάζουν τις ίδιες βλάβες σε επίπεδο έκτασης και σημείων εμφάνισης μπορεί να αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο την κατάστασή τους, με τον πρώτο να πιστεύει ότι η περίπτωσή του είναι «σοβαρή» και τον δεύτερο να θεωρεί την περίπτωσή του «ήπια».
Η εκτεταμένη ψωρίαση μπορεί ορισμένες φορές να έχει μικρότερο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής συγκριτικά με τις πολύ εντοπισμένες βλάβες. Για παράδειγμα, οι βλάβες στις παλάμες και τα πέλματα των ποδιών μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή λειτουργική αναπηρία.
Η προσβολή του προσώπου ή των γεννητικών οργάνων μπορεί να προκαλέσει έντονη ψυχολογική ένταση.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η έκταση των βλαβών δεν έχει ψυχολογικό αντίκτυπο. Όπως προκύπτει από ορισμένες έρευνες, οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από ψωρίαση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% της επιφάνειας του δέρματός τους, θα θυσίαζαν αμέσως το ένα τέταρτο του προσδόκιμου επιβίωσής τους για να ζήσουν χωρίς την ασθένεια.

Είναι λοιπόν σαφές ότι η αντίληψη της σοβαρότητας δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη και παρά τη σημασία της έκτασης και των σημείων εμφάνισης των βλαβών, ο κρίσιμος παράγοντας αξιολόγησής της παραμένει το πώς οι ασθενείς αντιμετωπίζουν την ψωρίαση στα πλαίσια του προσωπικού τους πολιτισμικού και επαγγελματικού περιβάλλοντος.
Η αξιολόγηση του αντίκτυπου της ψωρίασης στην ποιότητα ζωής είναι ουσιαστικής σημασίας, εφόσον οι κίνδυνοι και τα οφέλη οποιουδήποτε φαρμάκου θα πρέπει να εκτιμώνται σύμφωνα με τις επιδράσεις του στην ποιότητα ζωής του ασθενούς.
Όπως κάθε παθολογική κατάσταση που έχει επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, έτσι και η ψωρίαση θα πρέπει να θεραπεύεται κατά ολιστικό τρόπο, με σημείο αναφοράς τον ασθενή και όχι την ίδια την κατάσταση.

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies. • ΠληροφορίεςΤο κατάλαβα
.