Δώστε την παραγγελία σας & τηλεφωνικά 210 8067628

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασαν οι επιστήμονες της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, περίπου 1 εκατομμύριο Έλληνες εμφανίζουν προβλήματα με τους νεφρούς, ενώ άλλοι 10 χιλιάδες νοσούν βαριά καθώς βρίσκονται στο τελικό στάδιο χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ). 

Η Χρόνια Νεφρική Νόσος είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία οι νεφροί έχουν υποστεί βλάβη, με αποτέλεσμα τη βαθμιαία μείωση της ικανότητάς τους να επιτελούν τις πολλές λειτουργίες όπως είναι η αποβολή των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού, η διατήρηση του ισοζυγίου του ύδατος και των χημικών στοιχείων του σώματος κ.ά.

Είναι σημαντικό ότι σε αρχικά στάδια η νεφρική νόσος δεν έχει συμπτώματα αλλά η μη σωστή λειτουργία των νεφρών μπορεί να διαπιστωθεί με απλές εργαστηριακές εξετάσεις αίματος και ούρων. Συγκεκριμένα, στα ούρα την πιθανότητα ύπαρξης νεφρικής βλάβης υποδηλώνει η ανεύρεση ερυθρών αιμοσφαιρίων ή/και λευκωματουρίας (πρωτεϊνουρίας) και στο αίμα, την ύπαρξη χρόνιας νεφρικής νόσου υποδηλώνει η αύξηση των τιμών της ουρίας και της κρεατινίνης.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι μερικοί απλοί κανόνες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ΧΝΝ και να διατηρήσουν τους νεφρούς υγιείς. Οι κανόνες αυτοί είναι:
Καθημερινή άσκηση και διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης.
Υγιεινή διατροφή και έλεγχος του βάρους.
Έλεγχος σε τακτά διαστήματα των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης.
Μη παράλειψη της ενυδάτωσης με υγρά.
Διακοπή καπνίσματος.
Αποφυγή λήψης μη-συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Έλεγχος της λειτουργίας των νεφρών, εάν ανήκουμε στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Επίσης, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι απαιτούνται και ειδικές δράσεις για την πρόληψη της νόσου όπως: η δημιουργία υποδομών για εκπαίδευση προσωπικού, η ανάπτυξη πολυδύναμων κέντρων για έρευνα και κλινική φροντίδα, η καθιέρωση έρευνας και μελέτης σε περιφερειακό επίπεδο, η εντατική και στοχευμένη συνεργασία μεταξύ των ειδικοτήτων και ιατρικών εταιρειών και την υποστήριξη από κυβερνήσεις και οργανισμούς Υγείας. 

ΠΗΓΗ: Φαρμακευτικός Κόσμος

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies. • ΠληροφορίεςΤο κατάλαβα
.