Δώστε την παραγγελία σας & τηλεφωνικά 210 8067628

Το Ροχαλητό και η Άπνοια, ακραίες εκδηλώσεις του ίδιου παθολογικού μηχανισμού, αποτελούσαν, μέχρι πριν μερικά χρόνια, αντικείμενο μόνο ευτράπελων ιστοριών , ανεκδότων και αφορμή πειρακτικών σχολίων για τους ανθρώπους του περιβάλλοντος των ρογχοπαθών. Είναι όμως πολύ συχνές παθήσεις..

Το Ροχαλητό και η Άπνοια, ακραίες εκδηλώσεις του ίδιου παθολογικού μηχανισμού, αποτελούσαν, μέχρι πριν μερικά χρόνια, αντικείμενο μόνο ευτράπελων ιστοριών , ανεκδότων και αφορμή πειρακτικών σχολίων για τους ανθρώπους του περιβάλλοντος των ρογχοπαθών. Είναι όμως πολύ συχνές παθήσεις.

Το 40-50% των ενηλίκων ροχαλίζουν και το 20% αυτών πάσχουν από υπνική άπνοια, διαγνωσμένη ή μη. Στα παιδιά η συχνότητα του ροχαλητό είναι 11-12% στις ηλικίες 9-11 ετών, με το 4% περίπου αυτών να παρουσιάζουν άπνοιες .Η συχνότητα αυτή, των 40-50%, σ’ ένα πληθυσμό 11.000.0000, όπως ο Ελληνικός, μεταφράζεται σε, δυνητικά, 4.500.000 ρογχοπαθείς και σε 800.000 απνοϊκούς το λιγότερο. Οι αριθμοί οπωσδήποτε είναι πολύ μεγάλοι, αντίθετα όμως δυσανάλογα μικρό είναι το ενδιαφέρον και οι δράσεις της πολιτείας και της ιατρικής κοινότητας ,ακόμα και σήμερα, για τις διαστάσεις, τη σωστή ενημέρωση και τις παρενέργειες που υποκρύπτουν τα νοσήματα αυτά.

Η ενασχόλησή με το ροχαλητό και την άπνοια, τα τελευταία χρόνια, με έχει οδηγήσει σε κάποιες διαπιστώσεις που πιστεύω ότι είναι χρήσιμο να μοιρασθώ:

1. Το ροχαλητό δεν είναι αθώο όταν είναι επίμονο, έντονο και επαναλαμβάνεται για περισσότερα από 3-4 βράδια την εβδομάδα. Αθώο θεωρείται μόνο το περιστασιακό ροχαλητό, όπως αυτό μετά από μιά κουραστική μέρα ή μετά από διασκέδαση με αρκετή κατανάλωση οινοπνεύματος. Το έντονο και σταθερά επαναλαμβανόμενο είναι πάθηση και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.

2. Το ροχαλητό και η άπνοια είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία αποφρακτικού τύπου. Αυτό σημαίνει ότι προκαλούνται, από κάποιου βαθμού και κάποιας αιτίας απόφραξη στις ανατομικές περιοχές της ειδικότητας της ΩΡΛ/γίας, μύτη, στόμα , υπερώα, γλώσσα, φάρυγγα και λάρυγγα. Η εμπλοκή επομένως των ΩΡΛ/γων στη διάγνωση και αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών είναι πρωταγωνιστική. Άλλες ειδικότητες εμπλέκονται κατά περίπτωση.

3. Υπάρχει παραπληροφόρηση ή μονόπλευρη ενημέρωση ή μισή αλήθεια, σκόπιμη ή από άγνοια, όσον αφορά τη διάγνωση και αντιμετώπιση του ροχαλητού και της άπνοιας. Υπάρχουν πολλές διαγνωστικές τεχνικές, όπως και πολλές απλές και φθηνές λύσεις, προτού φθάσει κανείς στο χειρουργείο ή στη χρήση της συσκευής συνεχούς χορήγησης αέρα με πίεση, (CPAP). Η τελευταία χορηγείται αρκετές φορές αδιάκριτα και με ιδιοτελή μόνο κριτήρια.

4. Για την εκδήλωσή του ροχαλητού και της άπνοιας συμβάλλουν συνήθως περισσότεροι από έναν παράγοντες.

5. Η μελέτη ύπνου είναι μεν απαραίτητη για τη διάγνωση της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, μπορεί όμως να γίνει πλέον και εκτός νοσοκομείου, με μικρές φορητές, αξιόπιστες και χαμηλού κόστους συσκευές, στο οικείο και φιλικό περιβάλλον του σπιτιού του ασθενή. Αυτό απλουστεύει τη διαδικασία, καταργεί τα μονοπώλια και τις λίστες στα κέντρα ύπνου των νοσοκομείων και αποθαρρύνει αθέμιτες συναλλαγές.

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies. • ΠληροφορίεςΤο κατάλαβα
.